Quantcast
Channel: Student la Automatica si Calculatoare » evaluare
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Notarea proiectelor de licenta si de dizertatie

$
0
0

Intrucat suntem din nou in perioada sustinerii proiectelor de licenta si de dizertatie, ajung din nou sa fiu frustrat de modalitatea in care se face notarea lor la noi in facultate. Si stau sa ma intreb daca nu exista metode mai bune pentru a face aceasta evaluare, precum si de ce nu le folosim (in ideea ca acestea exista).

Metodologia curenta de notare este urmatoarea:

  • Nota finala (NF) este media a doua note explicate mai jos.
  • Prima nota reprezinta evaluarea cunostintelor (acumulate in timpul studiilor si in cursul elaborarii lucrarii de licenta/dizertatie).
  • A doua nota evalueaza valoarea proiectului de licenta in sine.
  • In general, nu exista criterii clare pentru acordarea celor doua note mentionate mai sus.
  • Drept urmare, nota se acorda oarecum subiectiv, tinand cont atat de valoarea lucrarii, dar si de “importanta” si verbalitatea conducatorului, precum si cele 10 minute ale prezentarii.
  • Nota finala depinde de media obtinuta in anii de studii (MA), iar in general (excluzand “outliers”) este aproximativ NF = min(10, MA + (0.8..1.3p)).

Problemele principale ale metodologiei curente mi se par urmatoarele:

  1. Faptul ca nota de la proiectul de finalizare a studiilor este strict legata de nota din timpul anilor de studii. Aceasta “legare de medie” face ca multe proiecte sa fie evaluate incorect pentru ca intotdeauna vor fi studenti buni care nu au fost prea pasionati, in special, de primii ani de facultate.
  2. Lipsa unor criterii clare pentru a explica studentilor ce inseamna o lucrare de licenta buna si dupa care vor fi evaluati.
  3. Lipsa unor criterii standard care sa fie aplicate uniform in toata facultatea, la toate comisiile de prezentare a diplomelor.
  4. Imposibilitatea de a evalua corect valoarea unei lucrari in cele 10 minute ale prezentarii.
  5. Desi, in mod normal, fiecare membru al comisiei ar trebui sa dea o nota, acest lucru nu prea se intampla, iar nota este mai degraba discutata de catre toata comisia fara o evaluare individuala (care mi se pare importanta pentru a descoperi punctele tari, precum si cele slabe ale fiecarei lucrari).
  6. Superficialitatea cu care sunt ascultate prezentarile studentilor, care este de obicei legata de faptul ca, in general, notele sunt cumva prestabilite.

Sunt curios care sunt alte pareri despre aceasta tema si, in special, cum se face evaluarea proiectelor/lucrarilor de licenta sau de dizertatie la alte universitati. Deci, va rog sa comentati daca aveti o opinie referitoare la acest subiect si daca credeti ca ar avea sens sa incercam sa avem o alta metodologie pentru evaluarea lucrarilor de finalizare a studiilor.


Filed under: acs, educatie, poli Tagged: diploma, dizertatie, evaluare, licenta, notare

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images